Listopad 2015

1.adventní nedělě

29. listopadu 2015 v 21:12 | Drahuš |  Vánoce 2015



Krásný sváteční večer.

Dnešní den jsme tedy nestrávili nijak svátečně. Ráno jsem s naší Bonny jela do Brandýsa nad Labem na cvičák. Počasí nebylo nic moc, poprchávalo a foukal vítr. Ale Bonnča se tam vyřádí (já jsem někdy utahaná víc než onaSmějící se). Manžel dospával po službě, tak jsme jely samy. Odpoledne jsem ještě objela pár obchodů- blízko nás nově otevřeli KIK a to je past na mojí peněženku a také jsem doplnila něco do lednice. Já nevím jak je to možné, ale je pořád prázdnáMrkající.


Vánoční výzdobu mám jakžtakž hotovou. Letos trochu jednodušší, ale to neznamená že ještě něco nepřidám. Na čem jsme se s manželem dohodli, že nebudeme dělat stromeček. Myslím že by u Bonnči nevydržel, i kdyby jsme ho přidrátovali a zabetonovali. Určítě si ale ozdobíme větve a dáme je hodně vysokoUsmívající se. Doufám že příští rok už bude rozumější.

Svícen jsem letos dala do košíčku z větviček vinné révy. Zatím je na okně.




Jen tak z nudy Usmívající se jsem pro Bonny ušila adventní kalendář. Nápad se mi líbil a neměla jsem pro koho jiného ho ušít. Tak tam má na každý den malou kostičku a na Štědrý večer něco většíhoMrkající.


A na závěr ještě pohled na naší zahradu. Je to fotka z úterý 25.11. a je to zatím nejvíc sněhu co nám tuhle zimu napadlo. Vydržel asi půl hodiny. Tak snad letošní Vánoce budou bílé.


Mějte pohodový týden, přeji poklidné vánoční přípravy a děkuji Vám za návštěvu.

DrahušUsmívající se




Nejlepší kynuté buchty

23. listopadu 2015 v 7:00 | Drahuš |  Mix




Recept je z Apetitonline, trochu jsem si ho upravila.

Ingredience

20 g droždí
200-300 ml mléka
50 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
sůl
kůra ostrouhaná z 1 citronu
1 vanilkový cukr
60 g rozpuštěného másla + asi 50 g na vymazání pekáče
1 žloutek
2 lžíce rumu
1 lžíce moučkového cukru + trocha na poprášení


Rozdrobené droždí zalijte asi 100 ml mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Počkejte, až se objeví bubliny.
Do mísy prosijte mouku se solí, přidejte kůru, vanilku a zbytek cukru, žloutek, vychladlé máslo a vzešlé droždí. Postupně přidávejte zbylé mléko a vypracujte měkké těsto. Poprašte ho moukou a nechte hodinu kynout do dvojnásobných rozměrů.
Těsto rozválejte na asi centimetr silný plát a nakrájejte na čtverečky 5 × 5 cm. Poklademe náplní. V pekáči pak rozehřejte máslo, buchty v něm ze všech stran smočte a vyskládejte (spojem dolů) do řad. Zapněte troubu na 200/180 stupňů. Buchty nechte v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout a pak je dejte do trouby. Po deseti minutách trochu snižte teplotu a buchty deset až patnáct minut dopékejte. Vychladlé buchty pocukrujte.


Já jsem těsto zadělala v domácí pekárně (nejprve jsem dala tekuté ingredience a na to sypké, droždí jsem rozdrobila nakonec- kvásek jsem nedělala) Plnila jsem tvarohovou nápní a švestkovou nutelou.
Jsou opravdu výborné, než jsem vyfotila, pár se jich ztratilo-ještě teplých Usmívající se

Mějte se krásně, Drahuš Usmívající se

V sobotu večer a v neděli ráno...

22. listopadu 2015 v 16:22 | Drahuš |  Mix
Hezké nedělní odpoledne Vám přeji.

Letošní podzim mi utekl zvláště rychle. Co podzim, celý letošní rok. Nedávno jsme si domů dovezli malé štěňátko a už máme doma pořádnou psí babuUsmívající se. Zrovna prožíváme první hárání, ale Bonče je to uplně jedno. Jen teď musí být na vodítku a nemůže v lese lítat se svými psímy kamarády.

Včera jsme si doma udělali tvořivý večer. Manžel modelařil


Já jsem se pustila do vánoční dečky. Inspirovala jsem se u Blanky. Ráda bych do Vánoc stihla ještě další věci. Jen nesmím tolik vysedávat u kompjůtruMrkající. V hrnečku mám pečeňák z pomerančů a jablek a toškou skořice.


Zato Bonča to měla na háku.



Dnes dopoledne nám svítilo sluníčko, tak jsem ještě něco uklidila na zahradě a zlikvidovala muškáty v oknech. Ty neschovávám, nemám tolik místa. Do truhlíků jsem zasadila vřes, břečťan a pár větviček, aby okna nezůstala prázdná. Bonča asistovala a musela jsem jí pořád házet balonek.



Poupátko už asi nevykvete.


Tak to byl náš víkend. Mějte pohodový celý nadcházející týden, děkuji Vám za návštěvu a komentáře.

Drahuš